Terugbetaling mutualiteiten


Wist je dat je vaak kan rekenen op een tussenkomst van je mutualiteit als je geen recht hebt op de wettelijke terugbetaling van het RIZIV?

Christelijke Mutualiteit (CM)
Iedereen t.e.m. 18 jaar kan een terugbetaling bekomen tot 50 euro voor de aankoop van een bril of lenzen. Voor mensen ouder dan 18 jaar is dat tot 40 euro. Je kan deze tussenkomst jaarlijks aanvragen en je hebt hiervoor geen voorschrift van de oogarts nodig.


Liberale Mutualiteit(en)
Je geniet jaarlijks van een terugbetaling tot maximum 50 euro bij aankoop van een montuur, brilglazen, contactlenzen of oogpleisters. Je hebt hiervoor geen voorschrift van de oogarts nodig.


Helan (het nieuwe OZ en Partena Ziekenfonds)
Bij dit ziekenfonds geniet je tot en met 18 jaar van een tegemoetkoming tot 50 euro per kalenderjaar. Vanaf 19 jaar, kan er een terugbetaling van €30 per persoon per kalenderjaar gevraagd worden. Deze is geldig voor een bril, brilglazen, montuur, contactlenzen of oogpleisters. je hebt hiervoor geen voorschrift van de oogarts nodig.


Socialistische Mutualiteit
In Vlaams-Brabant krijg je om de 10 jaar een terugbetaling tot maximaal 60 euro voor de aankoop van een bril. Deze tussenkomst wordt dus slechts één keer per leeftijdscategorie (0-10, 11-20, 21-30, 31-40, 41-50, 51-60, 61-70, 71-80, 81-90, 91-100, 101-110 jaar) toegekend.


Vlaams & Neutraal Ziekenfonds
Elk kalenderjaar voorziet dit ziekenfonds een tussenkomst van 50 euro bij aankoop van brilglazen, monturen, contactlenzen of oogpleisters. je hebt hiervoor geen voorschrift van de oogarts nodig. Je kan elke 4 jaar tot 100 euro terugkrijgen, op voorwaarde dat je hier wel een voorschrift van een oogarts kan voorleggen.


RIZIV
Als gediplomeerd en door het RIZIV-erkend opticien bezorgt Optiek Van Lindt in Tienen u steeds de nodige formulieren voor een eventuele tussenkomst van het RIZIV.

Het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) voorziet wettelijke tussenkomsten voor:

- kinderen vanaf een plano brilglas (0,00 dioptrieën).

- personen vanaf 18 jaar tem 64 jaar vanaf een ametropie (refractiefout) van -/+ 7,75 dioptrieën

- personen vanaf 65 jaar oud, vanaf een ametropie (refractiefout) van -/+ 7,75 dioptrieën voor unifocale brilglazen

- personen vanaf 65 jaar oud van -/+4,25 dioptrieën voor bifocale en progressieve brilglazen.

- Brilglazen met medische filter met vooraf bepaalde absorptie van blauw licht